Concursul are două secțiuni: gimnaziu și liceu
- Tema ediției 2018: prevenirea violenței de gen (în sensul prevederilor Convenției de la Istambul)
- Condiții de participare: la concurs participă echipaje de 4 elevi de gimnaziu + un cadru didactic, respectiv 4 elevi de liceu + un cadru didactic.
- Etapele concursului:
- Etapa județeană/a municipiului București va fi organizată de inspectoratul școlar până la data de 15 mai 2018. Echipajele clasate pe locul I la etapa județeană vor intra în etapa de preselecție națională.
- Preselecția pentru etapa națională: la preselecție participă echipajele clasate pe locul I la etapa județeană. Pe baza punctajului obținut în urma preselecției, la etapa națională vor participa primele 13 echipaje calificate la fiecare secțiune. Rezultatele preselecției vor fi comunicate tuturor echipajelor înscrise până la data de 15 iunie 2018.
- Etapa națională va fi organizată de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Palatul Copiilor Cluj Napoca si Inspectoratul Școlar Județean Cluj, la Băișoara, în iulie 2018.
- Probele de concurs:
- la etapa județeană
- gimnaziu: realizarea și interpretarea de către fiecare echipaj a unui scenariu centrat pe tema prevenirii violenței de gen. Criteriile de evaluare a scenariului sunt:
- Relevanţa scenariului din punctul de vedere al relaţionării acestuia cu tema dată;
- Identificarea şi selectarea informaţiilor relevante;
- Abilităţi de interpretare;
- Originalitate şi creativitate în realizarea scenariului.
Produsul anterior menţionat va constitui probă de concurs la etapa judeţeană, va contribui la preselecția pentru etapa națională şi va fi prezentat în cadrul etapei naţionale. Acesta va contribui în proporţie de 40% la evaluarea finală din cadrul etapei naționale.
- liceu: realizarea de către fiecare echipaj a unui clip video de maximum 3 minute centrat pe tema prevenirii violenței de gen. Criteriile de evaluare a clipului sunt:
- Relevanţa clipului din punctul de vedere al relaţionării acestuia cu tema dată;
- Identificarea şi selectarea informaţiilor relevante;
- Calitatea mesajului transmis;
- Originalitate şi creativitate în realizarea clipului.
- Produsul anterior menţionat va constitui probă de concurs la etapa judeţeană, va contribui la preselecția pentru etapa națională şi va fi prezentat în cadrul etapei naţionale. Acesta va contribui în proporţie de 40% la evaluarea finală din cadrul etapei naționale.
- la preselecția pentru etapa națională, echipajele clasate pe locul I la etapa județeană vor transmite un tabel cu componența echipajului cu date de contact ale profesorului coordonator și filmarea scenariului (gimnaziu), respectiv clipul (liceu) prin e-mail, doamnei Cristina Vasiliu, profesor la Palatul Național al Copiilor București – Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. În urma evaluării produsului vor fi selectate 13 echipaje la fiecare secțiune, ce vor participa la etapa națională.
- la etapa naţională, fiecare echipaj va prezenta produsul realizat pentru înscrierea la concurs și va participa la o serie de ateliere și probe specifice.
- Date de contact organizare: profesor Cristina Vasiliu (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 0788.174.300).